San je ispunjen, Novi Pazar u euforiji

Plavi posle mnogo pokušaja konačno u eliti

San je ispunjen, Novi Pazar u euforiji

FK Novi Pazar će od sledeće sezone po prvi put igrati u elitnom društvu u Srbiji.

San je ispunjen nakon odustajanja beogradskog BASK-a koji je inače prošle sezone u Prvoj ligi Srbije osvojio prvo mesto dok je Novi Pazar bio treći iza kragujevačkog Radničkog. Bojan Radovanović, dosadašnji prvi čovek BASK-a, postao je predsednik Novog Pazara i sa sobom je za sad poveo šest igrača (Ristić, Đurić, Vujičić, Ostojić, Miletić i Stojanović) dok je trener postao Mihajlo Ivanović i BASK je posle svega postao filijala Pazaraca.

Ovakav rasplet je oduševio pristalice Novog Pazara koji decenijama ima sjajnu posetu i poznat je kao jedan od najtežih terena za svakog gosta. Već na prvom treningu bilo je preko 1000 ljudi i uopšte neće biti čudno ukoliko tim sa obale Jošanice odmah bude imao najbolju posetu uz Crvenu zvezdu i Partizan. S obzirom na godine čekanja, nije na odmet kratko se osvrnuti na istoriju ovog kluba.

Osnovani su 1928. i prvo ime bio je Sandžak, a kasnije Deževa. Fuzijom Deževe i Rasa 1962. nastao je današnji FK Novi Pazar. Godinama su U SFRJ bili stabilni drugoligaši kako u Drugoj ligi Istok tako i u jedinstvenoj Drugoj ligi dok su jednom bili i amaterski prvaci. Dva puta su Pazarci dolazili do baraža za ulazak u elitu, ali su bolji bili Sutjeska iz Nikšića 1994. i Slobode iz Užica 1995.

Novi Pazar je 2000. bio treći u Drugoj ligi,  a nakon sedmog mesta 2001. usledilo je veliko razočaranjae i ispadanje 2002. Odmah su se vratili jer su superiorno bili prvi u Srpskoj ligi grupa Morava, a po povratku u Prvu ligu Srbije osim 5. mesta 2004. nije bilo velikih rezultata pa su naredni plasmani bili na 10, 15, 13, 12, 16 i 9. mesto dok se u sezoni iza nas Plavi nisu ponovo vinuli.


Dres Novog Pazara je kroz istoriju nosilo dosta zanimljivih igrača gde treba istaći Seada Halilagića (sada u imenu ima i Dost jer poseduje tursko državljanstvo kao i BIH pasoš - igrao za Željezničar, Vojvodina, Istanbulspor, Bešiktaš, Slavia Sofia, Adana)), Abdulaha Gegića (vodio Partizan u finalu KEŠ 1966), Bajru Župića (Partizan), Ismeta Ugljanina (Partizan, Spartak), Rahima Tarzana Beširovića (Partizan, Budućnost, Lleida), Milana Glavčića i mnogi drugi dok se Pazarci ponose i sa svojim sugrađaninom koji nije nikad zaigrao za prvi tim Plavih, ali je Pazarac, a u pitanju je naravno Adem Ljajić.


Gradski stadion na kome igraju Novi Pazar i FK Jošanica (Ljajićev bivši klub) može da primi 15.000 gledalaca, a glavna navijačka grupa zove se Torcida Sandžak.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.