Novi vladari Francuske!

Lille nakon kupa osvaja i ligu?

Novi vladari Francuske!

A. Beganović
Teme:

Dugo su navijači Lillea čekali na jedan trofej, a nakon što su prošlog vikenda i dočekali osvajanje kupa, već u srijedu se mogu približiti na milimetar od duple krune.

U tome im je pomogao Lorient odigravši neriješeno protiv drugoplasiranog Marseillea, pa „Doge“ iz Lillea imaju tri boda prednosti i utakmicu manje u odnosu na još uvijek aktuelnog prvaka Francuske.

Danas Lille igra na domaćem terenu protiv Sochauxa, a pobjeda im donosi velikih šest bodova prednosti ispred Marseilla.

Kako su do kraja prvenstva ostala još dva kola, a Lille ima i bolju gol razliku u odnosu na jedinog konkurenta, to znači da navijači ovog kluba u slučaju trijumfa nad Sochauxom mogu početi s proslavom titule prvaka Francuske, tek treće u historiji Lillea i prve nakon sezone 1953/54.

Dug je put prevalio ovaj klub da bi postali ono što su danas- vladari francuskog nogometa. Nakon osnivanja 1944. godine, ujedinjenjem dva manja kluba u gradu, Lille je bio jedna od najačih ekipa u Francuskoj. Do sredine pedesetih godina, osvajaju dva prvenstva i čak šest puta kup Francuske. 

Problemi za Lille počinju već 1956. kad ispadaju u drugu ligu, a nakon ekspresnog povratka u društvo najboljih, već 1959. godine ponovo ispadaju. Ovaj put sa težim posljedicama: klub proživljava finansijski krah, te jedno vrijeme egzistiraju kao amaterski klub. U prvu ligu se vraćaju tek 1978. i u njoj se zadržavaju do 1997. godine. U tom periodu Lille se zbog finansijskih problema, preorijentisao sa kupovine igrača na razvoj omladinske škole, što će se kasnije pokazati punim pogotkom.

Novi uspon Lillea je započeo 2000. godine, kad tim na čelu sa našim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem, ponovo ulazi u „Ligue 1“ te već u prvoj povratničkoj sezoni osvajaju treće mjesto i plasman u Ligu prvaka. Od tada Lille stalno napreduje, a pod trenerom Claudeom Puelom osvajaju jedno treće i jedno drugo mjesto, da bi nakon njegovog odlaska u Lyon na trenersko mjesto zasjeo bivši igrač Lillea Rudy Garcia.

Nakon dva četvrta mjesta u prošle dvije sezone, Lille je napravio iskorak i ove sezone je na tik od osvajanja prvenstva Francuske.

U ovom gradu od dvjestotinjak hiljada stanovnika, na krajnjem sjeveru Francuske, su uvjereni da će i u budućnosti igrati najvažniju ulogu u francuskom nogometu. Klub stoji dobro finansijski, imaju mladu ekipu čiji će igrači biti među najtraženijima ovog ljeta u Europi, a povrh svega iduće godine bi trebali preći na novi stadion Grand Stade Lille Métropole koji će klubu donijeti još više prihoda.

Danas Mavuba, Hazard, Rami, Gervinho, Sow i društvo pišu historiju ovog malog kluba, koji u budućnosti želi biti među najvećima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.