Dobra igra nije donijela dobar rezultat

Maccabi s 2:0 bolji od Želje na Koševu

Dobra igra nije donijela dobar rezultat

E. Škorić

Nakon visokog poraza Sarajeva u Pragu (Sparta slavila s 5:0), lošu noć u Evropi imao je i Željezničar, koji je na Koševu, rezultatom 0:2, poražen od Maccabija.

Premda gosti iz Tel Aviva imaju poprilično dobar rezultat uoči revanša, treba kazati kako su Plavi na terenu, bar u prvih 45 minuta, izgledali puno bolje nego što to rezultat govori.

Ambijent, očekivano, prekrasan. Jug i istok bili su ispunjeni do posljednjeg mjesta, dok je sjeverni dio našeg najvećeg stadiona nešto slabije popunjen, dok zapadna tribina ne ispunjava zahtjeve UEFA-e, pa je i večeras bila zatvorena. Plave je došao podržati i naš reprezentativac, napadač Manchester Cityja, Edin Džeko.

Prvih desetak minuta proteklo je u ispitivanju protivničkih snaga, a onda je u 11. minuti Željezničar zaprijetio preko Zajka Zebe. Veznjak Plavih šutirao je malo pored gola iz slobodnog udarca sa nekih 25 metara. Pet minuta kasnije gosti pokušavaju na sličan način. Naš reprezentativac Haris Medunjanin izvodi "slobodnjak" sa 20-ak metara, no srećom lopta odlazi daleko od gola Elvisa Karića.

Posljednjih 15-ak minuta prvog dijela pripalo je izabranicima menadžera Amara Osima. U 30. minuti Eldin Adilović zamalo kasni na jedan oštar ubačaj sa strane. Četiri minute kasnije Zeba centrirai iz slobodnog udarca, a lopta završava u korneru. Najbolju priliku nije uspio iskoristiti Sulejman Smajić. Iako najmanji na terenu, Smajić je odlično skočio nakon ubačaja Bešlije s desne strane, te je glavom poslao loptu nekoliko milimetara pored desne stative gostujućeg gola.

Tri minute prije isteka regularnih 45 minuta prvog dijela, Srđan Savić prima loptu u šesnaestercu Izraelaca nakon jednog kornera Plavih, sjajno se naštimava, a onda njegov udarac blokira odbrana gostiju. U finišu prvog poluvremena Smajić ponovo na ubačaj Bešlije loptu glavom šalje pored gola. Ovaj put Smajić je bio slobodan u protivničkom šesnaestercu, te je mogao loptu primiti na prsa...

Unatoč brojnim dobrim napadima Plavih, na odmor se otišlo rezultatom 0:0. Drugi dio donosi blagi raspad u igri domaćeg tima. Na otvaranju drugog dijela umjesto Kehata ulazi Colautti, koji odmah postiže gol za vodstvo Maccabija od 0:1. Konate je centrirao, Karić odbija loptu do Colauttija koji trese mrežu sarajevskog tima.

Dabbur je pokušao dalekometnim udarcem, na drugoj strani Bešlija i Kvesić, ali rezultat se nije mijenjao sve do 56. minute. Medunjanin se poigrao sa odbranom Želje na rubu šesnaesterca, potom proirao Colauttija, a ovaj sjajnim lob-udarcem savladava Karića za već sigurnih 0:2 u korist izraelskog predstavnika. Osim pravi i prvu izmjenu. Umjesto umornog Bešlije u igru šalje napadača Vernesa Selimovića.

Pokušao je Muamer Svraka u 64. minuti, ali od njegovog obećavajućeg udarca izboren je samo korner. Nekoliko minuta kasnije rezervista Selimović dugo se namještao u šesnaestercu Maccabija, pa je i njegov pokušaj izblokiran. Osim, potom, vadi iz igre Adilovića i Savića, a kao zadnje adute u igru šalje Edina Višću i Nermina Jamaka.

Igrala se 72. minuta, kada je Maccabijeva zadnja linija izblokirala pokušaj Zebe. Na drugoj strani Karić spašava svoju mrežu poslije udarca Konatea. U 77. minuti Haimov nesiguran nakon udarca Višće, ali sve se dobro završilo po goste. Grešku domaće odbrane koristi Dabbur, ali spašava Karić. Isti igrač pokušao je ponovo, no ovaj put puca preko gola.

Zadnje minute pripale su Željezničaru, koji je pred sjajnim navijačima želio postići bar jedan gol. U 83. minuti Selimović se našao u sjajnoj prilici, topovski je pucao s ruba kaznenog prostora, ali se na kraju iskazao golman Maccabija, koji je odbranio i Višćin udarac. Željo nije odustajao od napada. U 84. minuti Selimović glavom puca, na kraju samo korner.

Gosti iz Tel Aviva uspjeli su sačuvati sigurnih 2:0 do kraja utakmice i na dobrom su putu da pređu u 4. pretkolo Evropske lige. Čini se da je, u ovom trenutku, ovo naša realnost. Sarajevo i Željezničar na pragu su eliminacija iz Evrope. Borac i Široki već ranije su ispali.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.