Ibišević i Salihović prijete Schalkeu

Donosimo vam najavu 11. kola Bundeslige

Ibišević i Salihović prijete Schalkeu

Večerašnjom utakmicom između fenjeraša Freiburga, našeg Mensura Mujdže, i Bayer Leverkusena, otvara se 11. kolo njemačke Bundeslige.

Šest utakmica ovog kola je na rasporedu sutra, te dvije u nedjelju. Najzanimljivije bi moglo biti na Mercedes-Benz Areni, gdje popularne Švabe dočekuju aktuelne prvake, ekipu Dortmunda. Hoffenheim, naših reprezentativaca Ibiševića i Salihovića, gostuje u Gelzenkirhenu kod Schalkea, a Bešićev HSV u nedjelju dočekuje K'lautern. Vedad i Sejad su nakon dugo vremena spremni da zaigraju zajedno, a najavljeni su za startnih jedanaest. Salihamidžićevi Vukovi će ugostiti berlinsku Herthu, dok će Bayern i Nurnberg odigrati bavarski derbi.


Freiburg (18) - Bayer Leverkusen (9)

Ekipa Freiburga ima najlošiju odbranu u ligi, te su primili 25 golova u dosadašnjih 10 kola. Papiss Demba Cisse, zvijezda Freiburga, se nalazi u vrstu liste strijelaca, ali čini se kako im ni on ne može puno pomoći. Kada god je u ovoj sezoni postigao pogodak, njegova ekipa nije pobijedila, a postigao je čak njih 7, što je polovina ukupnih golova Freiburga. Od pet zadnjih utakmica, Freiburg je izgubio 4, a nalaze se u seriji od dva poraza. Sa druge strane, ni Apotekarima ne ide baš najbolje. Zauzimaju skromnu devetu poziciju, što je daleko od njihovih ambicija. Zadnju pobjedu su ostvarili prvog dana ovog mjeseca, a ovo će im biti sjajna prilika da prekinu tu mini crnu seriju. Jedini povrijeđen igrač u domaćoj ekipi je Mensur Mujdža, kojeg prema procjenama neće biti do proljeća. Leverkusen neće moći računati na Adlera, Augusta, Ortegu i Barnettu. Povratnik u ekipu Apotekara je Gonzalo Castro, koji je odslužio suspenziju i trebao bi se naći u početnom sastavu.

"U Freiburgu je bilo zaista divno, ali sada uživam u Leverkusenu. Imam sjajnu ekipu i odlično okruženje za rad.", rekao je Robin Dutt, bivši trener Freiburga, a sada Leverkusena, te dodao:

"Ovaj susret će biti jako težak, ali u isto vrijeme i važan, jer moramo obezbijediti dobru poziciju pred drugi dio sezone."

"Vjerujem da taktika neće biti od presudnog značaja za ovu utakmicu. Mi ćemo pokušati ući u ovaj duel sa mnogo emocija, snage i tehnike. Iako poznajemo Dutta i njegov rad, najvažnija stvar nama će biti da odigramo najbolje što možemo.", izjava je stratega Freiburga, Marcusa Sorga.

Ovo je prva utakmica 11. kola, a igra se večeras od 20 sati i 30 minuta, na Badenova stadionu.

Mogući sastav Freiburga (4-5-1): Baumann, Hinkel, Barth, Krmas, Butscher, Schuster, Flum, Putsila, Makiadi, Abdessadki, Cisse.

Mogući sastav Leverkusena (4-5-1): Leno, Kadlec, Toprak, Friedrich, Schwaab, Bender, Castro, Schurrle, Ballack, Sam, Kiesling.


Stuttgart (5) - Borussia Dortmund (2)

Švabe će u derbiju kola dočekati aktuelne njemačke prvake, ekipu Dortmunda. Stuttgart je ušao u jednu obećavajuću seriju, jer nisu izgubili u zadnja 3 susreta. Nalaze se na petoj poziciji na tabeli, nakon 10 kola i ova sezona konačno obećava. Ekipa Dortmunda je nakon slabijeg uvoda u sezonu, konačno proigrala. Naime, Milioneri su pobijedili u zadnje 4 utakmice i tako se domogli drugog mjesta. Nisu primili gol više od 270 minuta, a u toj seriji su postigli 11 golova. Bruno Labbadia vjerovatno neće računati na Pogrebnyaka, Schiebera, Delpierrea, te Cacaua koji se ozlijedio u utakmici DFB kupa, ove srijede. Ermin Bičakčić nije najavljen za stratnu jedanaestorku. Sa druge strane, Klopp neće računati na Owomoyelu i Kocha. 

"Normalno je da mi, kao prvaci, privlačimo mnogo pažnje, ali nećemo biti pod pritiskom zbog toga. Igraćemo svoju igru, igru koja nas je učinila ovako snažnim i uspješnima.", izjavio je Bender, Dortmundov veznjak.

Susret se igra u subotu, od 15 sati i 30 minuta, na Mercedes-Benz Areni.

Mogući sastav Stuttgarta (4-2-3-1): Ulreich, Boulahrouz, Tasci, Maza, Molinaro, Kvist, Traore, Kuzmanović, Harnik, Hajnal, Okazaki.

Mogući sastav Borussije (4-5-1): Weidenfeller, Schmelzer, Hummels, Subotić, Piszczek, Bender, Kehl, Groskreutz, Kagawa, Gotze, Lewandowski.


Bayern (1) - Nurnberg (13)

Najbolja momčad dosadanšnjeg dijela sezone, minhenski Bayern, u bavarskom derbiju dočekuje ekipu Nurnberga, koja je u krizi. Bavarci su u prošlom kolu prekinuli sjajni niz od 8 utakmica bez poraza. Također, Neuer nije primio gol u tih 8 utakmica, ali su onda na scenu stupili igrači Hannovera. Abdellaoue i Pander su bili strijelci za pobjedu Hannovera od 2:1, a Alaba je postigao gol utjehe za Bavarce. Nurnberg nema pobjedu već mjesec i pol i nalaze se na trinaestom mjestu. U ekipi Juppa Heynckesa neće biti Boatenga, koji je zaradio crveni karton u prošlom kolu. Također, ne bi trebao nastupiti ni Robben. Spisak povrijeđenih igrača Freiburga je jako dug, a čine ga: Eigler, Feulner, Didavi, Schafer, Rakovsky, Pinola i Nilsson.

"Svako očekuje da ćemo izgubiti u ovoj utakmici i to može biti naša prednost. U dobroj smo poziciji i spremni smo za ovaj duel.", izjava je trenera Nurnberga, Dietera Heckinga.  

"Za mene, kao Bavarca, ova utakmica će biti od posebnog značaja, ali mislim da u timu nema još puno igrača koji imaju isti osjećaj kao ja. Postoji samo nekoliko pojedinaca, kao što je Thomas Mueller. Njemu će ovaj susret biti jednako važan kao i meni, dok će ostatak ekipe ovaj duel shvatiti kao i bilo koji drugi.", rekao je kapiten Bayerna, Philipp Lahm.

Ovaj dvoboj je na rasporedu u subotu, od 15 sati i 30 minuta, na Allianz Areni.

Mogući sastav Bayerna (4-2-3-1): Neuer, Rafinha, van Buyten, Badstuber, Lahm, Gustavo, Schweinsteiger, Muller, Kroos, Ribery, Gomez.

Mogući sastav Nurnberga (4-5-1): Stephan, Plattenhardt, Klose, Wollscheid, Chandler, Cohen, Simons, Esswein, Hegeler, Mak, Pekhart.


Schalke (3) - Hoffenheim (8)

Nakon dužeg vremena, Sejo i Vedo bi mogli zaigrati zajedno. To je ohrabrujuća vijest za rukovodstvo Hoffenheima, pred jako tešku utakmicu u Gelzenkirhenu. Hoffenheim je u prošlom kolu prekinuo neugodan niz, od 3 utakmice bez pobjede, a savladali su Moenchenglabach na svom terenu, pogotkom našeg Vedada Ibiševića. Zadnje dvije utakmice na gostujućim terenima su izgubili, a sve ukupno imaju 2 pobjede na gostovanjima. Schalke se nalazi na trećoj poziciji i ostvarili su pobjede u 3 od zadnje 4 utakmice. Kod domaćina ne bi trebali nastupiti Marica, Kenia i Hoogland, svi zbog povreda. Jaissle je jedini povrijeđeni igrač ekipe iz Sinsheima. 

Susret se igra na VELTINS-Areni, u subotu od 15 sati i 30 minuta.

Mogući sastav Schalkea (4-3-2-1): Hildebrand, Howedes, Papadopoulos, Matip, Fuchs, Jones, Holtby, Farfan, Raul, Jurado, Huntelaar.

Mogući sastav Hoffenheima (4-5-1): Starke, Braafheid, Compper, Vorsah, Beck, Salihović, Williams, Babel, Firminho, Obasi, Ibišević.


Wolfsburg (11) - Hertha (10)

Vukovi se nalaze na razočaravajućem 11. mjestu, nakon 10 kola. Ipak, ulaze u period nešto boljih rezultata, jer nisu ubilježili poraz u zadnje dvije utakmice. Hertha igra dosta loše, te u zadnjih pet susreta imaju samo jednu pobjedu. Na gostujućim travnjacima su upisali jednu pobjedu i to onu iznenađujuću, protiv Dortmunda. Da li će Magath konačno ući u seriju dobrih rezultata, ostaje nam da vidimo. Poznato je odavno da je Magath najstrožiji trener u Bundesligi i da zahtijeva od svojih igrača fizičku spremnost. Ipak, prethodnih godina je preduzimao razne mjere, kako bi podigao moral svojoj ekipi, pa je tako na treninge zvao svjetskog prvaka u bacanju koplja, slao je svoje igrače na kurseve kuhanja itd. Hasan Salihamidžić nije najavljen za startnu postavu protiv Herthe.

Utakmica se igra u subotu, od 15 sati i 30 minuta, na Volkswagen Areni.

Mogući sastav Wolfsburga (4-4-2): Benaglio, Hasebe, Kyrgiakos, Thoelke, Schafer, Ochs, Trasch, Josue, Dejagah, Lakić, Mandžukić.

Mogući sastav Herthe (4-5-1): Kraft, Kobiashvili, Mijatović, Hubnik, Lell, Niemeyer, Ottl, Torun, Raffael, Ebert, Ramos.


Borussia M'Gladbach (7) - Hannover (4)

Ekipa Moenchengladbacha je, nakon sjajnog otvaranja sezone, počela redati loše rezultate. U posljednja 3 susreta su osvojili samo jedan bod. Ipak, na domaćem terenu još uvijek ne znaju za poraz i to može biti ohrabrujuće za njihove navijače. Hannover dolazi prepun samopouzdanja, nakon što su u prošlom kolu uspjeli srušiti Bavarce. Ostvarili su 3 pobjede u zadnjih pet duela, te se može reći da su u dobroj formi. Jedina su ekipa u top 5, koja nema pozitivnu gol razliku (13:13). Kod domaćina neće nastupiti Bobadilla i de Camargo, dok su kod Hannovera povrijeđeni Andreasen, Hauger i Sobiech. Pinto i Cherundolo su suspendovani pred ovaj susret.

Borrusia-Park će ugostiti ove dvije ekipe, u subotu od 15 sati i 30 minuta.

Mogući sastav M'Gladbacha (4-4-2): ter Stegen, Jantschke, Stranzl, Dante, Daems, Herrmann, Marx, Neustadter, Arango, Reus, Hanke.

Mogući sastav Hannovera (4-5-1): Zieler, Schulz, Pogatetz, Haggui, Chahed, Stindl, Schmiedebach, Lala, Schlaudraff, Pander, Abdellaoue.


Mainz (15) - Werder Bremen (6)

Slast pobjede Mainz nije osjetio od sredine augusta, a to je bilo drugo kolo Bundeslige. To im je tada bila druga pobjeda u nizu i imali su perfektan start. Nakon toga slijedi veliko razočarenje za njih i nisu pobijedili u 8 nastupajućih utakmica. U zadnja dva susreta nisu postigli pogodak, ali su ipak uspjeli izvući remi protiv Herthe u Berlinu. Također, i Werder se nalazi u rezultatskoj krizi, pa nisu ubilježili pobjedu u zadnjih mjesec dana. Ipak, oni sebi mogu dozvoliti taj luksuz, jer zauzimaju šestu poziciju. Gopko i Schonheim su povrijeđeni kod domaćina i ne bi trebali nastupiti u ovoj utakmici. Werder ima mnogo više problema, a ne igraju im Silvestre, Yildirim, Borowski i Balogun, zbog povreda, dok je Arnautović suspendovan.

Ovo je zadnji duel subotnjeg progama, a igra se na Coface Areni, od 18 sati i 30 minuta.

Mogući sastav Mainza (4-5-1): Muller, Pospech, Bungert, Noveski, Fathi, Risse, Kirchhoff, Soto, Malli, Ivanschitz, Choupo-Moting.

Mogući sastav Werdera (4-4-2): Wiese, Schmitz, Naldo, Prodl, Sokratis, Ignjovski, Hunt, Fritz, Ekici, Rosenberg, Pizarro.


Koln (12) - Augsburg (16)

Koln je u prošlom kolu Bundeslige deklasiran od Dortmunda. Izgubili su rezultatom 5:0, a moglo je biti i više da su Milioneri bili malo precizniji. Tokom cijelog susreta su uputili samo jedan udarac ka golu Weidenfellera. Njihova je sreća što im na noge dolazi Augsburg, koji stoji jako loše i zauzima šesnaestu poziciju, nakon 10 odigranih kola. Ipak, Augsburg nije izgubio u zadnja dva duela, a skupili su 4 boda u tim utakmicama. U domaćem sastavu ne bi trebali nastupiti Andrezinho, Novaković i Chihi, svi zbog povreda. Ndjeng, de Jong, Bah i Hain su povrijeđeni u redovima Augsburga i neće nastupiti u ovom susretu.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju, od 15 sati i 30 minuta, na Rhein Energy stadionu.

Mogući sastav Kolna (4-5-1): Rensing, Brecko, Sereno, Jemal, Eichner, Lanig, Riether, Clemens, Jajalo, Peszko, Podolski.

Mogući sastav Augsburga (4-5-1): Jentzsch, Hosogai, Langkamo, Mohrle, Verhaegh, Davids, Callsen-Bracker, Baier, Bellinghausen, Brinkmann, Molders.


Hamburger SV (17) - Kaiserslautern (14)

Prošle sedmice je HSV dobio novog trenera, Thorstena Finka, ali ni on nije uspio donijeti pobjedu svom novom timu u prvoj utakmici. Naime, HSV je prošle nedjelje remizirao sa Wolfsburgom, ali se ipak vidi napredak u igri. Loše vijesti za Finka su stigle jučer, kada se Mladen Petrić povrijedio na treningu. Prve procjene kažu da će Hrvat odsustvovati tri do četiri sedmice. Sa druge strane, K'lautern je u dobroj seriji rezultata, pa su u zadnja dva susreta ostvarili pobjede. Pobjegli su iz opasne zone, ali im još uvijek predstoji teška borba za opstanak u društvu najboljih. Pored Petrića, u hamburškom timu ne bi trebali nastupiti naš Muhamed Bešić, Iličević i Arslan. Kaiserslautern vjerovatno neće računati na Simuneka.

Posljednji susret ovog kola se igra u nedjelju, od 18 sati i 30 minuta, na Imtech Areni.

Mogući sastav Hamburga (4-4-2): Drobny, Westermann, Bruma, Rajković, Aogo, Tore, Rincon, Kačar, Jansen, Son, Guerrero.

Mogući sastav K'lauterna (4-4-2): Trapp, Jessen, Rodnei, Amedick, Dick, Tiffert, Kirch, De Wit, Sahan, Kouemaha, Shechter.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.