I naredne sezone liga sa 14 klubova

Završen regularni dio NLB lige

I naredne sezone liga sa 14 klubova

Nikad izjednačenija sezona NLB lige završena je sinoć, a na završnom turniru u Ljubljani igrat će branitelj naslova Partizan, zatim dva slovenska kluba Krka i Olimpija, te po prvi put podgorička Budućnost.

Već sada je poznat sastav lige za sljedeću sezonu, odnosno broj klubova koji če učestvovati u njoj. Liga koja je u narodu poznata kao Jadranska izgubila je smisao za ovakvim imenom, jer je nakon Šibenika i Splita iz lige ispao i Zadar, tako da u ligi više nema klubova sa Jadrana.

I naredne sezone će u ligi nastupati 14 klubova. Sjajni rezultati Krke i Olimpije ove sezone doprinijeli su tome da će Slovenija naredne sezone u ligi imati četiri kluba, koliko će imati i Srbija. Partizan je zasad siguran, dok će se preostala tri srpska kluba znati nakon završnice njihove Superlige, s tim da će najslabiji njihov klub za učešće morati platiti čak 100.000 eura.

Hrvatska će naredne sezone imati tri kluba, ali među njima neće biti Zadra. Vjerovatno će u ligi opet igrati Cibona, Zagreb i Cedevita, Crna Gora će imati jednog predstavnika, vjerovatno Budućnost, a jedan klub će sigurno biti i iz naše zemlje. Taj jedan biće prvak Lige 6.

Ovom računicom dolazimo do brojke od 13 klubova, tako da ostaje upražnjeno još jedno mjesto. Nymburk je ove sezone igrao u ligi, ali prema informacijama iz Češke oni će se sljedeće sezone vjerovatno odlučiti za Baltičku ligu koju smatraju finansijski isplativijom. Ukoliko Nymburk ne bude igrao posljednji učesnik će biti s pozivnicom.

Sigurno je kako Srbija i Slovenija neće imati pet klubova, dok u Crnoj Gori nema mnogo interesovanja kako bi dobili drugi klub. Ukoliko ne bude Nymburka za popunu lige će se boriti Hrvatska i BiH, pa se možemo nadati kako bi i naredne sezone u ligi mogli gledati dva naša predstavnika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti