Klupko se počelo odmotavati

Kladioničarska mafija u Bosni i Hercegovini

Klupko se počelo odmotavati

Njemačko Tužilaštvo u Bochumu već neko vrijeme sprovodi sveevropsku istragu vezanu za kladioničarsku mafiju, odnosno namještanje utakmica, u kojima dio kolača imaju i domaći fudbalski mešetari.

Kako je Slobodna Bosna objavila još sredinom oktobra, Tužilaštvo u Bochumu je proslijedilo materijale Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa dokazima i imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koji se spominju u dokaznim materijalima njemačkog tužilaštva. Materijali broj više od 300 strana u kojima su detaljno opisani svi događaji vezani za namještanje utakmica u Bosni i Hercegovini.

"Prije dvadesetak dana u Tužilaštvo BiH stigao je materijal iz njemačkog regionalnog Tužilaštva u Bochumu koje već mjesecima vodi istragu o aferi namještanja rezultata utakmica širom svijeta. Njemačke kolege su našim tužiteljima poslali dosje sa nekoliko stotina stranica u kojem je sadržan inkriminirajući materijal o sumnjivim rezultatima utakmica koje su igrane u domaćem prvenstvu, ali i rezultata nekoliko prijateljskih i službenih mečeva koje su ovdašnji klubovi igrali u inozemstvu. Na listi njemačkih istražitelja nalaze se Slavija iz Istočnog Sarajeva, Travnik, Posušje, Orašje, Laktaši a sumnja se na još tri ili četiri naša kluba koja su igrala međunarodne utakmice. Pod lupom istražitelja su međunarodne utakmice koje su ovi klubovi igrali u posljednje dvije ili tri godine, a osim ovih utakmica, predmet istrage su još neki mečevi igrani u okviru Premier lige BiH. Prema podacima do kojih smo dosada došli, riječ je o tridesetak sumnjivih utakmica, o kojima će istragu ovih dana voditi u Tužilaštvu BiH te istražitelji policije FBiH. Naime, materijal koji je dostavljen kao osnova za istragu i eventualno podizanje optužnica prvo je dostavljen Tužilaštvu BiH. Kako je to procedura nalagala, iz Tužilaštva je proslijeđen na pregled i obradu u SIPA-u, no direktor te agencije, Mirko Lujić je materijal proslijedio u federalni MUP. Istražitelji ove institucije prihvatili su vođenje istrage, no stanovit problem im predstavlja činjenica da su među klubovima koji se pominju u aferi i neki iz Republike Srpske, tako da je jasno da će istraga morati biti koordinirana između ova dva policijska tijela", navodi Slobodna Bosna.

Informaciju da je materijal iz Tužilaštva u Bochumu stigao na adresu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za SportSport.ba je potvrdio i glasnogovornik Boris Grubešić.

"U Tužilaštvo Bosne i Hercegovine stigli su materijali na njemačkom jeziku vezani za namještanje utakmica i kladioničarsku mafiju. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dodijelilo je tužioca u odjelu 3 Tužilaštvo koji će istražiti ovaj slučaj", kazao nam je Grubešić.

Na osnovu dokumenata, do kojih je došla Slobodna Bosna, a koje su nam kolege iz ovog lista ustupile, najčešće se spominju imena Marija Cvrtka, Deniza Celika, Ante Šapine i Tune Akbuluata. Međutim, navode se i imena ljudi iz bh. fudbala: Predsjednik NK Travnik Dževad Bećiragić, trener ove ekipe Nedžad Selimović, nekadašnji sudija Premijer lige BiH Mevludin Efendić, te igrači klubova Travnik, Orašje, Laktaši i Posušje.

U ovim dokumentima najčešće se spominje ime nekadašnjeg predsjednika Slavije Slavka Tošovića, kojeg je bivši Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown još 2004. godine smijenio sa svih političkih funkcija zbog pomaganja u skrivanju optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića.

Osim gore nabrojanih osoba, na listi osumnjičenih u nečasne radnje su i dvojica neimenovanih igrača Slavije, pod nadimcima Drago i Kuna, te doktor ekipe iz Istočnog Sarajeva i kuhar ove ekipe. Navodno je doktor Slavije dobio zadatak od kladioničarske mafije da podmiti kuhara u hotelu u kojem su odsjeli fudbaleri Košica u susretu pretkola Kupa UEFA 30. jula prošlke godine, kako bi ovaj slovačkim fudbalerima stavio opijate u hranu, jer je kladioničarskoj mafiji bila potrebna pobjeda Slavije u ovom susretu. Istražitelji Tužilaštva u Bochumu tvrde da je kuhar pristao uzeti mito u visini od 3.000 eura, ali je ostalo nejasno da li je svoj zadatak i ispunio, tvrdi Slobodna Bosna.

Klupko se tek počinje odmotavati, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine kreće sa istragom, u kojoj će imati na raspolaganju sve materijale s kojima posjeduje Tužilaštvo u Bochumu, pa će predstojeća 2011. godina biti veoma vruća za mnoge u Bosni i Hercegovini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.