Berin Brzović: Želja mi je upoznati Džeku

Berin Brzović: Želja mi je upoznati Džeku

M. Šljivak

Nakon jučerašnjeg teksta o mladom fudbaleru Bayerna iz Munchena Berinu Brzoviću koji je pobudio nezapamćen interes publike u Bosni i Hercegovini, odlučili smo stupiti u kontakt sa ovim 12-godišnjim fudbalskim virtuozom. 

Već u samom početku razgovora sa Berinom mogla se primjetiti kultura dijaloga koju posjeduje ovaj momak. Fudbalski uzor mu je Edin Džeko, te će kako kaže učiniti sve da dosegne njegov nivo.

Berine, reci nam za početak, kada se javila želja za fudbalom i kada si prvi put uzeo loptu u noge?

Kao i svako dijete koje ima svoju najdražu igračku, meni je to od rođena bila lopta. Išao sam sa tatom na utakmice Bayerna, još sa svoje tri godine. Sa četiri godine sam počeo trenirati u jednom manjem klubu iz okoline Munchena, Altenerding. Prije godinu dana dobio sam poziv za probu u Bayernu, što sam i prihvatio, te sam zadovoljio kriterije koje su tražili treneri. Trenutno mi je ovo druga sezona u klubu. Veoma sam zadovoljan, a želja za radom i treningom postoji i jača iz dana u dan. 

Kakav je osjećaj biti član jednog od najvećih timova na svijetu?

To je teško pitanje. Svakako da je velika čast biti dio kluba kao što je Bayern. Nije mala stvar, u mojim godinama biti svakodnevno u kontaktu sa prvotimcima koji nam često pomažu savjetima, te nam često poklanjaju svoju opremu sa potpisima. Mnogi moji vršnjaci koji su pozivani u klub na probne treninge djelovali su izgubljeno, što se meni na svu sreću nije dogodilo, te sam tako sada član svog najdražeg kluba, kluba za kojeg oduvijek navijam. 

Vjerovatno imaš i svog omiljenog fudbalera?

Da, naravno. U Bayernu je to Franck Ribery. Često imam priliku da pričam s njim, i daje mi korisne savjete. Što se tiče ostalih fudbalera moj najveći uzor je naš Edin Džeko. Velika mi je želja jednog dana dostići njegov nivo i imam veliku želju da se lično upoznam s njim.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost? Da li vidiš sebe u seniorskom timu Bayerna?

Meni je velika želja doći do prvog tima Bayerna. Znam da je još dosta posla ispred mene da bih to postigao. Ipak, imam veliku volju i želju za treniranjem. Volim fudbal, volim Bayern, i iskreno mislim da ću za par godina zaigrati za prvi tim.

Imaš li želju da jednog dana zaigraš u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine?

Naravno da imam. Bosna i Hercegovina je moja država, iako sam rođen u Njemačkoj. Osjećam se Bosancem, i nadam se da ću jednog dana zaigrati za BiH. Čim budem imao ponudu, stižem prvi.

Za kraj, da li imaš neku poruku svojim vršnjacima koji treniraju fudbal?

Ukoliko neko želi uspjeti kao fudbaler, doći do velikog tima kao što je Bayern, mora se stvarno puno raditi. Samo napornim treniranjem se može nešto ostvariti, rekao je najbolji mladi igrač minhenskog Bayerna za SportSport.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.